Marie Eriksen er energirådgiver bedriftsmarked i Ishavskraft og skal følge opp prosjekt NorFlex.

Ishavskraft i tet på fleksibilitetshandel

Strømselskapet Ishavskraft i Alta regner med å doble omsetningen av fleksibilitet i strømmarkedet.

– Vi har stor tro på at dette blir et viktig marked og er i ferd med å rekruttere nye leverandører av fleksibilitet blant våre sluttkunder, sier Marie Eriksen, energirådgiverbedriftsmarked i Ishavskraft.

 

Hun oppfordrer andre strømselskap til å bli med og utvikle den norske handelsplattformen for fleksibilitet, slik at de kan høsteerfaringer, og være med på å utvikle markedet.  Strømleverandører som ikke er på nett når det gjelder å tilby kundene sine handel med fleksibilitet, risikerer å havne i bakleksa.

 

Det gjør ikke Ishavskraft, som er en av landets største kraftleverandører og har privat- og bedriftskunder over hele landet. Med sin beliggenhet i Alta i Finnmark, er Ishavskraft i front når det gjelder å teste ut smarte løsninger for fremtidens energiforsyning. Handel med fleksibilitet i strømnettet er blitt et viktig satsingsområde. I år har volumet ligget rundt 20 MWh i måneden gjennom NorFlex-prosjektet. Neste år venter de en dobling, takket være nye kunder.


Bygger erfaring

– Vi bygger kompetanse og erfaring som aggregator av effekt. Vi vil gi våre kunder tilgang til dette markedet og sørge for at de kan redusere sine energikostnader. Samtidig bidrar vi til effektivisering av strømnettet, slik at kostbare utbygginger kan unngås, sier Eriksen.

 

I forsyningsområdene til AE Nett og Glitre Energi Nettjobber Eriksen og kollegene hennes, Geir Dyregrov og Tom Eirik Olsen med å få flere av sine kunder tilå tilby fleksibilitet. De er interessert i både privatbedrifter og kommuner. Geir Dyregrov sier at responsen er god.

 

– Vi jobber blant annet med å få på plass kommunene Tvedestrand og Risør i Agder og Gran og Lunner kommune i Hadeland. Vi har også utfordret store institusjoner som Universitetet i Agder, Statsbygg og politietaten til å bli med, sier Dyregrov.

 

På Senja er Ishavskraft med på å teste ut nye teknologiskeløsninger for å redusere effekttoppene i strømnettet. Her installeres Norgesstørste batteripakke. (Foto: Smart Senja)

Langt framme

At Ishavskraft er langt framme når det gjelder fleksibilitet, er prosjekt «Smart Senja» et bevis på. I samarbeid med det lokale nettselskapet Arva utvikler de fremtidens energisystem på øya, som allerede har store kapasitetsutfordringer i lokalnettet.

 

– Som strømleverandør til de fleste kundene på Husøy og Senjahopen legger vi til rette for forbruksstyring, produksjon av solenergi og batterilagring. I tett samarbeid med kundene har vi en unik mulighet til å teste ut nye teknologiske løsninger, som bidrar til å redusere effekttoppene når det er behov i nettet, sier Dyregrov.

 

Tenk langsiktig
Dyregrov og kollegene hans sier de møter en del skepsis når de jobber for å få strømkundene sine med på fleksibilitetshandel. De sier det er viktig for interessen at det tekniske utstyret som trengs ute hos kundene for å kople seg på, fortsatt blir subsidiert, slik at terskelen for å bli med er lavere.

 

– Enkelte skjønner ikke helt hva fleksibilitetshandel er for noe. Andre frykter ekstrautgifter og merarbeid. Vi ber dem tenke langsiktig. Inntektsmulighetene i fleksibilitetshandelen vil øke i årene som kommer. I tillegg kommer samfunnsgevinsten i en lavere nettleie og tilrettelegging for elektrifisering. Bedrifter og institusjoner som selger fleksibilitet, kan trygt si at de er med og fremmer det grønne skiftet, sier Dyregrov.

Åpen invitasjon for å bli aggregator

Ønsker din bedrift å høre mer om hvordan dere kan bli en aggregator?
Ta kontakt her

Publisert:
12
December
,
2022